15-03-2017 – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Μετά την εκκένωση των καταλήψεων στέγης προσφύγων/μεταναστών, τον Ιούλιο του 2016 στη Θεσσαλονίκη (Ορφανοτροφείο, Hurriya και κατάληψη Λεωφ. Νίκης), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει το έργο της επιβολής του νόμου και της τάξης προχωρώντας στην εκκένωση άλλων δύο καταλήψεων, αυτή τη φορά στην Αθήνα. Τα ξημερώματα της 13ης Μαρτίου 2017, η Αστυνομία εισέβαλε στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Βίλα Ζωγράφου, ιδιοκτησίας του Δήμου Ζωγράφου, συλλαμβάνοντας 7 άτομα που πήραν την πολιτική ευθύνη της κατάληψης, καθώς και στην Κατάληψη Στέγης Μεταναστών, στην Αλκιβιάδου 4, ιδιοκτησία του Ερυθρού Σταυρού. Την ίδια μέρα, εισέβαλε και στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγρινίου, προκαλώντας φθορές, καταστροφές και κλέβοντας 600 ευρώ.

Η Βίλα Ζωγράφου, από το 2011 που τελεί υπό κατάληψη αποτελεί έναν χώρο αντίστασης, δημιουργίας, ελεύθερης συνάντησης, αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, ανοιχτό στη γειτονιά και όχι μόνο… Η κατάληψη στην οδό Αλκιβιάδου, αποτέλεσε ένα από τα πολλά εγχειρήματα που προέκυψαν αυθόρμητα μετά το μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών που έμειναν εγκλωβισμένοι στη χώρα. Το παράδειγμα των καταλήψεων στέγης έρχεται αντιμέτωπο με τη λογική της γκετοποίησης και της περιθωριοποίησης που επιβάλλει η κυρίαρχη διαχείριση του προσφυγικού. Αυτοί οι χώροι ελευθερίας προτάσσουν την αλληλεγγύη και την δυνατότητα οργάνωσης των ζωών μας από κοινού, ντόπιων και μεταναστών, με γνώμονα την ισότητα, τον αλληλοσεβασμό και την αυτοοργάνωση. Οι 124 πρόσφυγες/μετανάστες που διέμεναν στην Κατάληψη της Αλκιβιάδου, στάλθηκαν αρχικά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, γνωστή για τα βασανιστήρια εναντίον μεταναστών, και αργότερα εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους, αφού δεν είχε προβλεφθεί μέρος φιλοξενίας τους. Οι υπόλοιπες καταλήψεις στέγης, ανέλαβαν να τους φιλοξενήσουν, δείχνοντας για άλλη μια φορά τι θα πει αλληλεγγύη.

Ηχηρή ήταν η απάντηση που δόθηκε το απόγευμα της ίδια ημέρας, όταν πλήθος κόσμου κατέβηκε στο δρόμο, στην πορεία που καλέστηκε σε αλληλεγγύη των καταλήψεων, στην Πλατεία Γαρδένιας, κοντά στην Βίλα Ζωγράφου, αντιμετωπίζοντας για άλλη μια φορά την καταστολή της αστυνομίας που επιτέθηκε στην πορεία με δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Παράλληλα, συγκεντρώσεις και πορείες αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες σε κάθε χώρο ελευθερίας, σε κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας, αυτοδιαχειριζόμενο χώρο, κατάληψη ή εγχείρημα που λειτουργεί με γνώμονα την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη, την αντι-ιεραρχία και βάλλεται από την κρατική καταστολή. Ξέρουμε ότι η αλληλεγγύη μας είναι πιο δυνατή από τον φόβο που προσπαθούν να επιβάλλουν. Η αλληλεγγύη μας δεν εκκενώνεται, δεν καταστέλλεται.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Κοινωνικός Χώρος για την Ελευθερία “Μικρόπολις”

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://mikropolis.espivblogs.net/2017/03/15/15-03-2017-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%85%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%83-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%b7%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%83/